In het nieuws

Er is kritiek op het passende onderwijs voor leerlingen die extra hulp nodig hebben, dat concludeert DUO Onderwijsonderzoek na een onderzoek onder meer dan duizend leraren in het basis- en voortgezet onderwijs.

Het onderzoek wijst uit dat ruim driekwart van de docenten minder aandacht kunnen besteden aan ‘gewone’ leerlingen. De docenten zijn namelijk veel tijd kwijt aan leerlingen die extra hulp nodig hebben. Dit heeft als gevolg voor de docenten dat zij het passende onderwijs als een hogere werkdruk beschouwen. 

Het ministerie van Onderwijs zegt de signalen serieus te nemen: “Het geld voor extra ondersteuning is er, het raamwerk van het passend onderwijs staat. Nu moeten we zorgen dat de extra ondersteuning ook bij die kinderen en leraren komt die het nodig hebben”.

Het passende onderwijs werd twee jaar geleden ingevoerd en kwam in de plaats van de leerlinggebonden financiering. Het ‘rugzakje’ bleek in de praktijk te duur te zijn. 

Van de luisteraar willen we graag weten: wat zijn uw ervaringen met het huidige onderwijsstelsel? Waar loopt u tegenaan, als ouder of als docent of in uw omgeving?

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? U kunt reageren via de Radio 1 app, via het mailformulier op eenvandaag.nl óf twitter mee met #sportzomer.

Neem contact op met Lammert de Bruin